Gdy pomyślimy o Gruzji to przed naszymi oczami pojawią się zapierające dech w piersiach pejzaże, górskie krajobrazy, serdeczni Gruzini, zabytki sprzed wieków czy klasztory. Ale Gruzja słynie jeszcze z czegoś – z wina i niesamowicie pysznej kuchni. Co więc sprawia, że gruzińskie dania są tak często wspominane przez każdego, kto odwiedził ten kraj choć raz w życiu?
Przysmaków gruzińskiej kuchni jest mnóstwo. Na stołach królują danią mięsne, bezmięsne czy słodkości, które zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wśród tych najbardziej znanych jest z pewnością chaczapuri (placek z masłem i serem) czy chinkali (fikuśne pierożki). Sekretem wielu z tych specjałów jest nie tylko tradycyjny sposób ich przyrządzania, ale też.. gruzińskie, aromatyczne przyprawy (kupić je można niemalże na każdym lokalnym targowisku; jeśli przywieziemy je ze sobą jako pamiątkę będziemy mogli starać się odtworzyć gruzińskie smakołyki we własnej kuchni). Nie wystarczą jednak dobre produkty czy odpowiednie przyprawienie, aby danie wspominało się bardzo długo. Sekretem gruzińskiej kuchni bowiem jest to, że dania przyrządzane są z sercem i szczerością, gdyż Gruzini każdego przyjezdnego traktują jak „swojego” i pragną, aby czuł się on jak u siebie w domu.
Chcesz się przekonać dlaczego gruzińska kuchnia jest uważana za jedną z najpyszniejszych na świecie? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel, a obiecujemy, że się dowiesz: