Gruzja – kraj, który słynie z zapierających dech w piersiach widoków, pysznej kuchni, gruzińskiego wina, serdeczności mieszkańców i tradycyjnych supr, czyli biesiad. Podróżując po tym kraju wielokrotnie będziemy uczestnikami takich uroczystości, bo każdy nowy gość jest powodem do biesiadowania. Ale jak przebiega taka zabawa? Po pierwsze trzeba wiedzieć kim podczas supry jest tamada. Jest to tak zwany głównodowodzący czyli człowiek, który dba o przybyłych i wznosi toasty (funkcję tą najczęściej pełni dojrzały mężczyzna). W czasie supr stoły są suto zastawione, a goście powinni się częstować do woli (Gruzini uważają, że jeśli ich goście jedzą dużo to znaczy, że są zadowoleni z gościnności). Koniecznie trzeba więc porzucić wszelkie diety i delektować się specjałami. Na stołach oczywiście oprócz tradycyjnych przysmaków znajdziemy też wino (nie ma się jednak czego obawiać, jeśli nie pijemy alkoholu, ponieważ współcześnie Gruzini tolerancyjnie podchodzą do takich sytuacji i częstują gości innymi, bezalkoholowymi trunkami). Pamiętajmy też, że nie ma się czym krępować, bo Gruzini są bardzo gościnni i serdeczni. Ich życzliwość nie jest w żaden sposób udawana, bo wierzą, że traktowanie gościa jak członka rodziny przyniesie im szczęście.
Chcesz biesiadować z prawdziwymi Gruzinami? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: