Chaczapuri – gruziński przysmak

Gruzińska kuchnia zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To tu spróbujesz pysznych pierożków chinkali, aromatycznych zup czy tradycyjnych placków chaczapuri. Te ostatnie są najbardziej rozpoznawalnym gruzińskim przysmakiem, dlatego z pewnością każdy podróżnik zwiedzający Gruzję będzie miał okazję tego dania spróbować.

Chaczapuri to najprościej mówiąc placek z serem. Wariacji na temat tego smakołyku jest niemalże tyle, ile gruzińskich regionów – w różnych więc częściach Gruzji chaczapuri smakuje nieco inaczej i podawane jest z innymi dodatkami. Najbardziej słynne chaczapuri to chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem. W regionie Swanetia serwuje się często chaczapuri z mięsem, a w regionie Raczy z fasolą. Niezależnie od odmiany i sposobu przygotowania – to danie zasługuje na piątkę z plusem!

Chcesz zwiedzić Gruzję i spróbować lokalnej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z poniższą ofertą wyjazdów do Gruzji:

Zobacz inne wpisy: