Co przychodzi na myśl, kiedy myślimy o najsłynniejszej gruzińskiej potrawie? Wielu pomyślało pewnie o chaczapuri czyli tradycyjnym gruzińskim przysmaku, wykonanym z tradycyjnego ciasta z serem i różnymi dodatkami (w zależności od regionu Gruzji, w którym go smakujemy). Ale Gruzja słynie również z innych, może nieco mniej znanych, ale równie pysznych smakołyków. Należą do nich z pewnością przygotowywane na wiele sposobów mięsa, gruzińskie elardżi czyli masa z kaszki kukurydzianej i roztopionego sera czy gebżalia czyli pyszne, serowe roladki. Gruzja to też słodkości, do których należą między innymi gruzińskie „snickersy” czyli czurczchele (wytwarzane z orzechów i winogron). Koniecznie trzeba spróbować też warienia czyli pysznej konfitury z szyszek.
Trzeba pamiętać również, że Gruzja to nie tylko pyszne wina, ale i inne, lokalne alkohole, między innymi tutowka – wódka wytwarzana z morwy czy chacha – gruziński bimber.
Chcesz spróbować gruzińskiej kuchni i posmakować lokalnych specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: