Jeśli chcemy poznać kraj nie wystarczy zobaczyć jego najważniejsze miasta czy zabytki. Warto udać się bardziej „do wewnątrz”, poznać lokalnych mieszkańców, podejrzeć ich codzienne życie i spróbować tradycyjnej kuchni. W Gruzji króluje chaczapuri (typowy gruziński placek z serem) , ale warto wiedzieć, że przysmak ten różni się (dodatkami, sposobem przygotowania) w zależności od regionu. Najsłynniejszym, klasycznym chaczapuri jest chaczapuri imeretyńskie podawane z serem. Warto jednak spróbować też innych jego odmian, między innymi chaczapuri adżarskiego z serem i jajkiem czy chaczapuri megrelskiego z dodatkowym serem na zewnątrz. Przysmak ten bywa też podawany z pastą z czerwonej fasoli w środku. Jako dodatek do chaczapuri podaje się sos adżika przygotowywany z czerwonej papryki. Całość smakuje wyśmienicie, dlatego warto próbować różnych rodzajów tego przysmaku, bo nawet jeśli wyglądają one podobnie to może się okazać, że smakiem różnią się całkowicie.
Chcesz zasmakować w gruzińskich specjałach? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: