Wielu z nas myśląc o gruzińskiej kuchni widzi przed oczami chaczapuri – tradycyjnie przygotowywany chleb z serem. Warto jednak pamiętać, że gruzińska kuchnia słynie z wielu różnych przysmaków. Podczas podróży koniecznie trzeba spróbować chinkali czyli sakiewek z mięsnym farszem (najczęściej z jagnięciny, baraniny czy wieprzowiny przyprawionych między innymi kolendrą, pieprzem czy czosnkiem). Często spotykanym przysmakiem są też szaszłyki (po gruzińsku mcwadi). Są to odpowiednio przyprawione kawałki mięsa nabite na patyk i upieczone. Warto spróbować też lobio czyli zupy fasolowej czy grzybów z zapieczonym serem sulungi. Na deser polecają się CZURCZHELE czyli przekąski z orzechów zanurzonych w kisielu z winogron. Niebo w gębie!
Chcesz zwiedzić Gruzję i poznać ją od podszewki? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Vanellus Travel: