Kuchnia gruzińska zaspokaja podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jej sekret tkwi w dobrej jakości produktach, tradycyjnym sposobie przygotowania oraz w aromatycznych przyprawach. Gruzini uwielbiają gotować i dzielić się swoimi specjałami, dlatego niejednokrotnie będziemy mieli okazję delektować się gruzińskimi specjałami w trakcie podróży. Najbardziej znanym gruzińskim przysmakiem jest chaczapuri. W najbardziej klasycznej formie jest to placek z ciasta z nadzieniem serowym (występuję on również w innym formach, np. z jajkiem). Oprócz chaczapuri warto spróbować też gebżali czyli miętowych roladek serowych z sosem jogurtowym. Nasze podniebienie będzie również zachwycone po skosztowaniu kubdari – placka nieco podobnego do chaczapuri. Nie jest jednak to to samo, bo przekąski te różnią się nadzieniem (w kubdari nadzienie jest mięsne). Po spróbowaniu tych smakołyków z pewnością znajdziesz się na moment w przysłowiowym „siódmym niebie”.
Marzysz o wyjątkowej podróży? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel:
– https://globzon.travel.pl/gruzja-wycieczki