Tych przysmaków musisz spróbować podróżując po Gruzji

Kuchnia gruzińska ma wielu wielbicieli. Nic w tym dziwnego, gdyż zachwyca ona swoją różnorodnością i smakami. Na stole w Gruzji każdy znajdzie coś dla siebie: królują tam potrawy mięsne, ale i bezmięsne, dania słodkie i słone. Sztandarowymi potrawami są na przykład chinkali czyli fikuśne pierożki czy chaczapuri (placek z masłem i serem podawany w przeróżnych konfiguracjach). Innym, popularnym daniem są placki kubdari czy kukurydziane placuszki nazywane czwisztari. Warto spróbować też miejscowych, aromatycznych zup czy słodyczy, które zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.


Co ciekawe, podróżując po Gruzji warto pamiętać, że każdy region słynie z pewnych potraw, a delektowanie się nimi pozwoli nam się jeszcze bardziej zbliżyć do gruzińskiej kultury. Warto więc próbować wszystkiego, bo Gruzję poznaje się nie tylko przez jej zabytki czy krajobrazy, ale i aromatyczną kuchnię i.. wino (którego warto spróbować, bo jest wyjątkowe!).

Chcesz się przekonać dlaczego gruzińska kuchnia jest uważana za jedną z najpyszniejszych na świecie? Zapoznaj się z ofertą poniższych wyjazdów do Gruzji i delektuj się gruzińską kuchnią!

Zobacz inne wpisy: