Gruzja to kraj słynący nie tylko z zapierających dech piersiach krajobrazów czy życzliwości Gruzinów, ale przede wszystkim z pysznej, lokalnej kuchni. Najsłynniejszym smakołykiem, który kojarzy się z Gruzją jest chaczapuri. Rodzajów tego placka z ciasta serowego jest mnóstwo – jedne są z jajkiem, inne z różnymi serami, podaje się je z sosem lub bez (ich smak, wygląd i dobrane dodatki zależne są między innymi od regionu w którym się go wytwarza). Ale z czego jeszcze słynie gruzińska kuchnia? Innym, popularnym daniem są placki kubdari czy kukurydziane placuszki nazywane czwisztari.
Wielu wracających z Gruzji chwali sobie też danie nazywane gebżalią – są to miętowe roladki podawane z jogurtowym sosem. Ci, którzy nie lubią mięsa również znajdą przysmaki dla siebie, gdyż bardzo często na stołach królują dania z bakłażanem czy pierogi bez mięsa. Warto posmakować też słodyczy, z których wiele jest ręcznie wyrabianych – koniecznie spróbować trzeba czurczcheli (orzechów laskowych w cieście) czy pelamushi.
Chcesz spróbować tego, co w kuchni gruzińskiej najpyszniejsze? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Gruzji biura podróży Globzon Travel: